Διαδικτυακή ημερίδα στις 19 Μαρτίου 2021 ώρα 14:00.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η Ηωσινοφιλική Ρινοκολπίτιδα, με τον συνήθη φαινότυπό της, που είναι οι πολύποδες της μύτης, απασχολεί διαχρονικά όλους τους ενεργούς Ωτορινολαρυγγολόγους και συχνά αποτελεί ένα σοβαρό κλινικό πρόβλημα. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα, συντηρητικά και χειρουργικά, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ικανά να ελέγξουν τη νόσο, με αποτέλεσμα συχνές υποτροπές, σοβαρή συμπτωματολογία, και τελικά σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν συννοσηρότητες, όπως το άσθμα, η αλλεργία και η υπερευαισθησία στην ασπιρίνη (NSAID-ERD).
Μετά από επιτυχείς κλινικές μελέτες Φάσης 3, πρόσφατα πήραν έγκριση από FDA και ΕΜΑ για χορήγηση με ένδειξη τη Χρόνια Ρινοκολπίτδα με Πολύποδες, συγκεκριμένοι βιολογικοί παράγοντες, δηλαδή μονοκλωνικά αντισώματα, που δεσμεύουν είτε ελεύθερα μόρια μεσολαβητών είτε τους υποδοχείς τους, με αποτέλεσμα την «εκ των έσω» αντιμετώπιση της ηωσινοφιλικής φλεγμονής στον αναπνευστικό βλεννογόνο. Τα φάρμακα αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τη σύγχρονη Ρινολογία, δίνοντας μία σημαντική εναλλακτική θεραπευτική λύση στο δύσκολο κλινικό πρόβλημα της Ηωσινοφιλικής Ρινοκολπίτιδας.
Σε αυτή τη διαδικτυακή Ημερίδα, θα συζητήσουμε, με την πολύτιμη συνδρομή των φίλων συναδέλφων Πνευμονολόγων και Αλλεργιολόγων, τη θεωρία και την πρακτική εφαρμογή των νέων αυτών θεραπευτικών όπλων, όπως και πιθανά μοντέλα ένταξής τους στην κλινική πράξη. Επίσης, θα παρουσιάσουμε την πρώτη εμπειρία από τη χορήγησή τους σε Έλληνες ασθενείς με μη ελεγχόμενη Χρόνια Ρινοκολπίτιδα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου σε συνεργασία με το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεγίας,
Ανοσολογίας και Ρογχοπαθείων, σας προσκαλούν να πλαισιώσετε αυτή τη σημαντική συζήτηση. Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη.

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Τιμολέων Φ. Τερζής
Πρόεδρος Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Άρης Πάγκαλος
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών