ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ

ΑΚΑΡΕΑ

Τι είναι τα ακάρεα;

Τα ακάρεα είναι η κύρια πηγή αλλεργιογόνων της σκόνης του σπιτιού. Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων (όπως η αράχνη). Κύρια είδη ακάρεων είναι το Dermatophagoides pteronyssinus και το D. farinae. Ο κύκλος ζωής των ακάρεων διαρκεί περίπου 30 ημέρες και κάθε θηλυκό γεννάει 25-30 ακάρεα. Σε ένα γραμμάριο σκόνης μπορεί να ανευρίσκονται 100-400 ακάρεα.

Ζουν σε όλα τα σπίτια και η παρουσία τους εξαρτάται από τις συνθήκες και θερμοκρασίας που επικρατούν. Οι υψηλές τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας δημιουργούν ένα περιβάλλον κατάλληλο για τη διαβίωση και των πολλαπλασιασμό τους. Τα ακάρεα τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις τρίχες που φυσιολογικά πέφτουν από τον άνθρωπο, αλλά και από υπολείμματα τροφών. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους βρίσκονται στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες και στα χνουδωτά παιχνίδια.

Προκαλούν προβλήματα μόνο στους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σε αυτά. Τα συχνότερα συμπτώματα προέρχονται από το αναπνευστικό σύστημα και είναι η μπουκωμένη μύτη, φτάρνισμα, καταρροή , φαγούρα στη μύτη και στα μάτια ιδίως κατά το πρωινό ξύπνημα. Σε βαρύτερες περιπτώσεις προκαλούνται βήχας ή και επεισόδια δύσπνοιας και άσθμα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με κάποια επίταση φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ανάλογα πάντα με τις συνθήκες υγρασίας.

Πώς να μειώσετε τα ακάρεα στο περιβάλλον σας

Οι συστάσεις αυτές απευθύνονται σε άτομα με γνωστή αλλεργία σε ακάρεα

 1. Τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% και η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21-23 ºC.
 2. Αερίζετε τακτικά το σπίτι.
 3. Απομακρύνετε/αλλάξτε παλιά στρώματα άνω των πέντε ετών.
 4. Πλύνετε κλινοσκεπάσματα στο πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 60°C.
 5. Απομακρύνετε λούτρινα παιχνίδια από το υπνοδωμάτιο ή πλένετέ τα σε υψηλές θερμοκρασίες τακτικά.
 6. Απομακρύνετε μοκέτες ή χαλιά, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε χαλιά με χαμηλό πέλος και καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα.
 7. Απομακρύνετε πουπουλένια μαξιλάρια και παπλώματα
 8. Χρησιμοποιήστε ειδικές θήκες για τα μαξιλάρια, τα στρώματα και τα παπλώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιττωμάτων των ακάρεων.
 9. Φυλάσσετε τα είδη ρουχισμού και τα κλινοσκεπάσματα σε καλά κλειστές ντουλάπες και συρτάρια
 10. Τοποθετήστε ειδικά αντιαλλεργικά φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού
 11. Ξεσκονίζετε με υγρό πανί.
 12. Αποφύγετε να τρώτε στο κρεβάτι.
 13. Αποφύγετε να φιλοξενείτε τα κατοικίδια ζώα στα υπνοδωμάτια.

Στο εμπόριο διατίθενται ειδικά ακαρεοκτόνα για το στρώμα και τα χαλιά σε μορφή αφρού, αεροζόλ ή υγρής σκόνης, καθώς και για πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο.

Επιπλέον, μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρικές σκούπες με ειδικά φίλτρα ΗEPA ή με κάδο νερού που παγιδεύουν τα ακάρεα και τα περιττώματά τους.