ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ

ΕΠΙΘΗΛΙΑ ΖΩΩΝ

Τα κατοικίδια ζώα είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία αλλεργίας μέσα στο σπίτι με το 50% των ασθματικών παιδιών ευαισθητοποιημένο στα αλλεργιογόνα των γατών και το 40% στα αλλεργιογόνα του σκύλου. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί υπεραντιδραστικότητα σε αλλεργιογόνα κουνελιών, χάμστερ και άλλων κατοικιδίων με μακρύ τρίχωμα.

Τι προκαλεί αλλεργίες στα κατοικίδια;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις πυροδοτούνται από όλα τα είδη μορίων (αλλεργιογόνα) κυρίως όμως από πρωτείνες. Όλα τα σκυλιά και οι γάτες έχουν αλλεργιογόνα στο δέρμα, το σάλιο, ούρα. Τα ζώα συχνά με την περιποίηση του τριχώματος τους διασπείρουν σε όλο το σπίτι τα αλλεργιογόνα τους. Αυτά είναι πολύ ανθεκτικά στο περιβάλλον και ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις ακόμα και χρόνια μετά την απομάκρυνση των ζώων. Τα αλλεργιογόνα των γατών είναι ιδιαίτερα κολλώδη και διασπείρονται πολύ εύκολα παντού. Αλλεργιογόνα αναγνωρίζονται ακόμα και σε ράτσες ζώων που χαρακτηρίζονται κοντότριχες ή άτριχες. Από το δέρμα και το τρίχωμα των ζώων μπορεί να μεταφέρονται αλλεργιογόνα που δρούν ερεθιστικά σε αυτούς που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Η έκθεση σε αλλεργιογόνα γατών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη ευαισθητοποίησης σε αυτά. Σε περιπτώσεις παιδιών με έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, η απομάκρυνση των κατοικιδίων φαίνεται να είναι η καλλίτερη επιλογή ακόμα και αν δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα αλλεργία σε αυτά.

Πολύ δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι τα κουνέλια, μικρά τρωκτικά και πτηνά. Αυτά τα ζώα, συνδέονται ιδιαίτερα συχνά με εκδήλωση αλλεργικού άσθματος. Στα μικρά θηλαστικά τα ούρα είναι η πιο ισχυρή πηγή αλλεργιογόνων.

Πώς να περιορίσετε την επαφή με αλλεργιογόνα ζώων

 • Περιορίστε τα κατοικίδια ζώα σε εξωτερικούς μόνο χώρους ή σε συγκεκριμένους χώρους μέσα στο σπίτι και ποτέ μέσα στο υπνοδωμάτιο.
 • Πλύνετε τακτικά τις γάτες και τους σκύλους σας.
 • Κρατείστε τα κατοικίδια σας υγιή και καλά καλλωπισμένα όπου απαιτείται και ενδείκνυται.
 • Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ζώα έξω από το σπίτι (π.χ. άλογα, ή γάτες άλλων ανθρώπων) θα πρέπει να αλλάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα, και να πλένουν τα μαλλιά τους, όταν φθάνουν στο σπίτι.
 • Αν είναι δυνατόν, αφαιρέστε τα χαλιά από τους χώρους όπου ζουν τα κατοικίδια ζώα. Καθαρίστε τα δάπεδα τακτικά με ηλεκτρική σκούπα.
 • Καθαρίζετε τακτικά όλες τις επιφάνειες (συμπεριλαμβανομένων και των τοίχων).
 • Να πλένετε τακτικά όλα τα κλινοσκεπάσματα και τα καλάθια των ζώων συντροφιάς.
 • Στο εμπόριο διατίθενται προϊόντα ειδικά για την ενυδάτωση του δέρματος των ζώων, μειώνοντας την ποσότητα των αλλεργιογόνων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
 • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο φίλτρο αέρος προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα, ή αερίστε επαρκώς τα δωμάτια σας.
 • Μην επιτρέπετε στα κατοικίδια να γλείφουν τα χέρια ή το πρόσωπό σας .
 • Θα πρέπει να σκουπίζετε το σκυλί σας με υγρό πανί, επιστρέφοντας από τη βόλτα του κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
 • Μην αποκτήσετε νέα κατοικίδια.