ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ;

Το συχνότερο χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι το συχνότερο χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου που προκαλείται μετά την επαφή του οργανισμού με ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο στο οποίο είναι ευαισθητοποιημένος. Είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα και αφορά το 15-20% του γενικού πληθυσμού. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισής της οφείλεται κύρια στον «δυτικό» τρόπο ζωής σύμφωνα με την θεωρία που αποκαλείται υπόθεση υγιεινής. Αυτός χαρακτηρίζεται από αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, απολυμαντικών και καθαριστικών, τον μικρό αριθμό παιδιών στην οικογένεια. Οι παράγοντες αυτοί ευνοούν την αποφυγή μικροβιακών λοιμώξεων όμως φαίνεται ότι τελικά ευνοούν την εκδήλωση αλλεργικών νοσημάτων.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, τη διάρκεια και τη βαρύτητά τους, η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από ήπια έως σοβαρή και από οξεία έως εμμένουσα-χρόνια.

Πώς προκαλείται

Η αλλεργική ρινίτιδα έχει ως αίτια αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως γύρεις από δέντρα, χόρτα, θάμνους, ακάρεα, σπόρους μυκήτων, επιθήλια οικόσιτων ζώων (σκύλος, γάτα). Κατά την πρώτη επαφή του αλλεργιογόνου με τον οργανισμό παράγονται ειδικά αντισώματα. Σε μια επόμενη επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο προκαλείται μια υπερβολική ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η προδιάθεση για ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας είναι κληρονομική και η πιθανότητα να αναπτύξει ένα παιδί αλλεργική ρινίτιδα αυξάνεται αν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.